Węgiel aktywny w kosmetyce

Węgiel aktywny w kosmetyce

Co to jest węgiel aktywny?

Węgiel aktywny (Active carbon) można określić jako węgiel w najczystszej postaci. Węgiel aktywny pozyskiwany jest z odpadów produkcji – łupin, pestek nasion, a także z węgla drzewnego. Dzięki swojej strukturze wykazuje silne właściwości adsorbujące co sprawia, że dobrze wchłania toksyny, zanieczyszczenia ze skóry oraz nadmiar serum. Poza tym wykazuje działanie silnie przeciwzapalne, antybakteryjne, rozjaśniające i kojące. Jednocześnie jest łagodny dla skóry, nie narusza bariery ochronnej skóry i nie powoduje podrażnień.

Właściwości węgla:

Węgiel wpływa pozytywnie na skórę głowy oraz włosy. Posiada właściwości silnie oczyszczające. Jest polecany osobom z problemem nadmiernego przetłuszczania się włosów. Skutecznie usuwa zanieczyszczenia, sebum oraz przywraca włosom ich objętość. Wspiera walkę z łupieżem. Węgiel sprawdzi się także jako domowy wybielacz do zębów ponieważ nie narusza ich szkliwa a efekty są widoczne już po pierwszym użyciu.

W jakich kosmetykach znajdziemy węgiel aktywny?

Węgiel aktywny stosowany jest przede wszystkim w preparatach oczyszczających do twarzy głównie cer tłustych, mieszanych i trądzikowych, np. peelingach, maskach i żelach. Skutecznie zwalczy zaskórniki, złagodzi zmiany zapalne na skórze, oczyści ją i odświeży. Znajdziemy go również w szamponach do włosów przetłuszczających się, a także w płynach do płukania zębów i pastach wybielających. Dzieje się to za sprawą pochłaniania związków garbnikowych z powierzchni zębów, które odpowiadają za nieestetyczny kolor zębów, a ich obecność spowodowana jest piciem kawy i herbaty.
Podsumowując węgiel aktywny to wspaniały surowiec kosmetyczny, który nie tylko jest bardzo skuteczny, ale także w 100% naturalny.


Źródło: https://biotechnologia.pl/kosmetologia/wegiel-aktywny-zastosowanie-w-kosmetyce

Powiązane produkty

Udostępnij ten wpis

Komentarze ()